Azért a víz az úr!

Vízvágás-technológiai szakmai napon mutatkozott be a lemezmegmunkáló ipar előtt a Lamitec Kft.

Van egy olyan magyar közmondás, hogy a víz cseppről cseppre faragja meg a követ. Aki ezt a közmondást alkotta, az egészen biztosan hatalmas tapasztalattal rendelkezett a türelem fontosságáról és erényformáló jelentőségéről. Másfelől az is biztos, hogy sohasem látott vízvágó gépet.

2019. november 21-én rendezte meg vízvágás-technológiai szakmai napját a lemeztechnika terén régi-új motorosnak számító Lamitec Kft. A cég a GE-CO Hungary Kft. lemezes üzletágából nőtte ki magát önálló vállalkozássá.

A GE-CO Hungary Kft. 2014 óta foglalkozik lemezipari szerszámgépek kereskedelmével, de csak mostanra érett be a piaci helyzet ahhoz, hogy a lemezmegmunkáló gépek divíziója önálló céggé alakuljon. Ennek megfelelően jött létre 2019 augusztusában a Lamitec Kft. „Az azóta eltelt három hónap szinte azzal telt, hogy ezt a rendezvényt tető alá tudjuk hozni, de nem a vízvágástechnológiai szakmai nap számít a valódi piaci debütálásunknak – mondta Kutnyánszky Tamás, a Lamitec Kft. kereskedelmi vezetője. – 2020 márciusában rendezzük meg ugyanis azt a nagyszabású szakmai napot, aminek keretein belül minden lemezfeldolgozó technológiánk – a vízvágó rendszereken túl a lézeres és plazmavágó gépek, az élhajlítók, a lyukasztógépek, a lemezollók stb. –bemutatkozik majd a hozzánk látogatóknak.”

A vízvágás egy kevésbé elterjedt technológiának számít Magyarországon, ezért még a vízvágó géppel rendelkező vállalkozások is folyamatosan érdeklődnek az elérhető újdonságok iránt. „Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk egy olyan szakmai kört kialakítani, ahova azok tartoznak, akiknek már van ilyen gépük, illetve azok is, akik szeretnének beszerezni egyet – árulta el Kutnyánszky Tamás. – Ennek megfelelően az első szakmai rendezvényünket éppen a vízvágás lehetőségeinek bemutatására szenteltük. Örültem annak, hogy a vendégek nemcsak a mi szakértőinkkel, hanem a többi meghívottal is tapasztalatokat cseréltek.”

Nemcsak a cég, hanem az értékesítő munkatársak is újak lehetnek sok ügyfél számára, így ez a nap számukra is bemutatkozó lehetőségnek számított. A rendezvényen bemutatkozott az OMAX teljes termékválasztéka, külön kihangsúlyozva, hogy az amerikai gyártó egy olyan kis méretű vízvágó gépet is kifejlesztett, ami már 30 ezer eurótól is elérhető, és az oktatási célokon túl kisebb alkatrészek (például pótalkatrészek) gyártására is megfelel.

Magyarországon nagyobb érdeklődés mutatkozhat majd az OMAX ProtoMAX gép iránt a közép- és felsőoktatási intézmények felől, de a kisebb vagy különleges anyagból készült alkatrészeket gyártó mérnökirodák is láthatnak fantáziát benne.

Az OMAX MAXIEM 1530-as gépen élő gyártási bemutatókat is láthattak a szakmai nap résztvevői. Ebben a programpontban talán az volt a legérdekesebb rész, amikor bemutatták, hogy a vízvágással többszörösen rétegelt alkatrészeket is lehet vágni szép felületminőségben. Ennek demonstrálására a Lamitec követ, üveget, alumíniumot,
sőt egy számítógépet is kettévágott – ez utóbbit sem tévedésből. A bemutató remek példákat szolgáltatott arra, hogy a vízvágás technológiája messze túlmutat
a fémmegmunkálás világán. „Hiányoltam a vendégek közül azokat, akik belsőépítészettel, műanyag-megmunkálással vagy éppen bonyolult alakos tömítések gyártásával
foglalkoznak, hiszen számukra is roppant hasznos lenne a vízvágás technológiájának megismerése, de a jövőben ebbe az irányba is bővítjük majd a kapcsolatrendszerünket – tette hozzá Kutnyánszky Tamás. – Biztos vagyok benne, hogy az új cég hamarosan nevet
szerez magának a piacon. 2020 januárjától mi forgalmazzuk Magyarországon
az Ermaksan cég lemezmegmunkáló gépeit is, ami komoly felelősséget és lehetőséget jelent majd nekünk az elkövetkező évekre.”

Az eredeti cikk megjelent a TechMonitor szakfolyóirat 2020. februári lapszámában.

Készítette: Molnár László

Akik már minket választottak