Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság napjainkban kulcskérdés

Az MKEH honlapján bárki ellenőrizheti, hogy mennyit fizet(ne) az elhasznált villamos energiáért, ha most kellene szerződni. Persze vannak szerencsések, akiket a korábban megkötött szerződések védenek a ránk zúduló energiaár emelkedéstől, de nekik sem árt tájékozódni, hogy most mennyibe kerül az az energia, amit elhasználnak. Érdemes mérlegelni, hogy mennyit lehet megspórolni és milyen lépésekkel lehet a felhasználást csökkenteni.

Ehhez a mindenkit foglalkoztató témához szeretnénk szempontokat adni, ezért összeszedtük, hogy az általunk forgalmazott gépek esetén, hol vannak a hatékonyságnövelés lehetőségei.

Energiaárak alakulása: 2020-2022

Élhajlító

Nagy ugrás – 60% energia megtakarítás: az élhajlító gépeken a hidraulika rendszer a legnagyobb energia fogyasztó. Pl. egy 175 tonna nyomóerejű gépben 200 l hidraulika olajat keringet egy 15 kW teljesítményű villanymotor. Hasonló teljesítményű hibrid gép esetén fele ennyi olaj van a rendszerben, a gyorsjárati mozgatást villanymotor végzi.

Ermaksan EVO III hibrid élhajlító, kattints a masinára!

Összességében 60% energia megtakarítással számolhatunk amellett, hogy a beruházási költség mindössze 10-15%-kal több a hagyományos géphez képest. Egy 3000-es, 175 tonnás gép esetén az árkülönbözet egy műszakos munkarenddel számolva kevesebb mint 2 év alatt térül meg (200 Ft/kWh áramdíj esetén), tehát érdemes ebben a megoldásban gondolkodni. Ráadásul az október 1-től pályázható 15% támogatás pont fedezi az árkülönbözetet, így a megtakarított költség azonnal zsebben marad. (https://bkik.hu/hu/hirek/tamogatasi-program-indul-az-energiaintenziv-kkv-k-szamara).

Kis lépés – a hidraulika rendszer akkor is működik, ha a gép kezelője rajzot néz, alkatrészt ellenőriz, vagy éppen ebédel. Ezért érdemes olyan gépet választani, amelyik rendelkezik standby funkcióval.

Kis lépés – még mindig az olajnál maradva, érdemes a gép karbantartására is odafigyelni. Az olajcsere javasolt időintervalluma 2500 óra. Ez normál, egy műszakos használat esetén kb. 2 év. Az olajcserével együtt érdemes a szűrőket is cserélni. A gép meghálálja a törődést, és nem utolsó sorban energiát spórolunk azáltal, hogy az olaj hőmérséklete az ideális tartományban marad.

Lézer

Nagy ugrás – korábban már írtunk arról, hogy a fiber lézer mennyivel kevesebb energiát használ a CO2 lézerhez képest. Sokan megtartották a régi gépet vagy még nem szánták rá magukat a cserére, egyrészt mert a csere nagy költséggel jár, másrészt, mert a CO2 esetén a vastagabb anyagok vágási minősége jobb. Az elszálló energia árak miatt nehéz lesz ezeket a gépeket gazdaságosan üzemeltetni, de van kedvező, kompromisszumok nélküli megoldás!

HK FS 3015 prémium lézervágó, kattints a masinára!

A HK Laser&Systems Corona technológiával felszerelt gépei olyan egyedül álló fiber technológiát (VBPP) használnak, mellyel vastag anyag esetén is biztosítható a kiváló felületi minőség. A gyártó 25 éves tapasztalattal rendelkezik a lézergépek gyártása terén, és saját összehasonlításuk alapján egy 4kW fiber 30kW-tal kevesebb energiát használ óránként ugyanolyan vágási minőség mellett, mint egy 4kW-os CO2 lézer. A különbség 2.400 EUR havonta (0,5 EUR/kWh – energiaárral számolva). Ez 25% megtakarítást jelent, ennyivel csökkenthető a gyártás energiaköltsége.

Egy 4kW gép ára cca. 400.000,- EUR ezért érdemes pontosan felmérni, hogy mire képes. Készséggel segítünk ügyfeleinknek a döntés előkészítésben, a gyártási költség kiszámításában.

Különbség a vágási felületek között, vastag lemeznél

Kis lépés – érdemes odafigyelni az elszívó rendszer tisztaságára. A gép energiafelhasználásának 10%-át az elszívó teszi ki. Az elhanyagolt, eltömődött szűrők csökkentik az elszívás hatékonyságát, növelik az elszívó energiafelhasználását.

Kis lépés – gyakran előfordul, hogy az elszívott levegőt szűrés nélkül a szabadba engedik. Így a levegővel együtt a meleget is kiszivattyúzzuk a csarnokból. Egy jó levegőszűrővel ez a probléma orvosolható. Ugyan a szűrő nagyságrendileg 10.000,- EUR beruházást jelent, viszont a megtartott levegővel a vágás során keletkező hő is jobban hasznosul.

Plazma

Nagy ugrás – a plazmavágási technológia nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, de a vágás jellege miatt egy energiaigényes eljárásról van szó. Ezért spórolni a termelékenység javításával lehet, amit a legújabb CAD/CAM rendszerek biztosítanak. Itt is érdemes körültekintően tájékozódni, mert egy jól megválasztott szoftver nem csak a táblakiosztás hatékonyságán javít, hanem gyorssá, könnyen ellenőrizhetővé teszi a gyártási folyamatot, adatot tud szolgáltatni a vállalat irányítási rendszer számára.  A szoftver ára nagyságrendileg az egy műszakos éves termelési költség 20%-a, ami egy éven belüli megtérülést jelent, ha 10%-os hatékonyságnöveléssel számolunk.

A Lamitec által forgalmazott CAD/CAM szoftverek

Megtakarítási kalkuláció a Hypertherm ProNest szoftveren belül

Kis lépés – az energiafelhasználást ugyan nem, de a kopóalkatrészek költségét tudjuk csökkenteni egy kis odafigyeléssel. Az ipari tapasztalatok alapján, ha jól képzett szakember felügyeli a kopóalkatrészek csereintervallumát, akár 20%-kal is megnövelhetjük azok élettartamát.

Utómunka

Kis lépés – nehezen számszerűsíthető, de az élőmunka ráfordításon is sokat tudunk spórolni a következő három terület alapos átgondolásával:

 • Programozás, munka előkészítés
 • Műveletek egy ráállásban történő elvégzése (vágás, jelölés, gyökölés)
 • Utómunka

Ez utóbbihoz kínálunk egyszerű, könnyen kezelhető sorjátlanító megoldást, mely attól függően átszerelhető durva ömledék eltávolításról éllekerekítést végző berendezéssé, hogy éppen mi a megrendelő igénye. Előnye a kis beruházási költség mellett (felszereltségtől függően kevesebb, mint 30.000,- EUR), hogy könnyen kiegészíthető beadagoló asztallal, így minimális emberi munkával tudunk tömegével utómunkálni alkaltrészeket.

EMC M650 sorjátlanító gép, kattints a masinára!

Gyuri videós összefoglalóját láttad már?

További kérdésed van, esetleg érdekelne konkrét ajánlat?

Írd meg nekünk és kollégánk felveszi Veled a kapcsolatot.

  Név, Cégnév (kötelező)

  Telefonszám

  E-mail cím (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
  Adatkezelési tájékoztató megtekintése »

  Kérem, hogy a megadott adataim ismeretében a Lamitec Kft. munkatársai vegyék fel velem a kapcsolatot!

  Akik már minket választottak