LANTEK szoftver megoldásai – légtechnikai cégek figyelmébe!

Mi köze a légtechnikának a spanyol gazdasági csodához?

A kérdés megválaszolása előtt még egy érdekes megfigyelés: az eszközeinken futó szoftver fontosságára pár évvel ezelőtt egyik informatikus ismerősöm hívta fel a figyelmemet. Nevezetesen arra, hogy ugyan az Apple telefonok hardware-e nem a legerősebb, más gyártók több memóriát, gyorsabb processzort építettek a telefonjaikba, mégis, megbízhatóság tekintetében az almás messze fölülmúlja versenytársait a különösen megbízható és kezes operációs rendszere, azaz pont a szoftvere miatt.

Számomra egyértelmű a tanulság, hogy a „vas” csak másodlagos, a kapcsolódást a szoftver adja, ezen múlik minden. Ha jó a szoftver, akkor „kezes a gép”. Ha nehéz egy műveletet leprogramozni, akkor pedig „vacak”.

Most pedig a vasról, vagy inkább az acélról: kevesen tudják, hogy a SEAT600 a „Spanyol csoda” szimbóluma.

Ez a FIAT licensz alapján készített kisautó segítette beindítani a Spanyol csodaként ismert gazdasági fellendülést (1957-1973) a polgárháborút követő években.

Ekkor vált Spanyolország ipari és acélipari nagyhatalommá, olyan meghatározó gyártóvá, aki a 2001-ben alapított, és az EU legnagyobb acélipari konszernjének számító Arcerol egyik pillérét adta. Ez a vállalat csoport a világ második legnagyobb acélgyártója volt 2004-ben 45 millió tonna termeléssel.

Így már érthető, hogy a rendkívül nagy mértékű acél feldolgozásra berendezkedett országban alapították meg 1986-ban azt a szoftver céget, amely mára a világ egyik legelterjedtebb táblalemez feldolgozó szoftveréről híres. A Lantek 100 országban van jelen és csaknem 20.000 ügyféllel rendelkező nemzetközi informatikai vállalkozássá nőtt.

A bevezetőben felvetett gondolat pedig igaz a hétköznapjaink gyártó berendezéseire is. Ha jó a szoftver, szeretjük, ha nem, akkor pedig mérgelődünk a nehézkes használat miatt. Így vagyunk a Lantek-kel működő gépekkel is, hiszen pl. egy lemez alkatrész elkészítésénél a darabra fordított idő nagy része az irodai előkészítés, a rajz beolvasása, a táblaterv elkészítése. Utána a gyártás, már megy automatikusan.

Ebből kiindulva fejlesztettek a szoftver mérnökök egy olyan modult, amely tartalmazza a szabványos légtechnikai elemek paraméteres rajzait. Így, ha megbízást kapunk ezeknek a szabvány elemeknek a gyártására, akkor az adatbázisból ki tudjuk választani a megfelelő formát, elég megadni a csatlakozó méreteket és a szoftver máris elkészíti a teríték rajzát. A legyártandó darabszám megadása után a táblásítás már megy automatikusan.

Ez a videó kevesebb, mint 3 percben végig vezet minket a folyamaton.

A szoftver nagy előnye, hogy több mint 1200 géptípushoz létezik hozzá posztprocesszor. Ezért aki kimondottan légtechnikai elemeket szeretne gyártani a szoftver segítségével, csaknem teljesen biztos lehet benne, hogy létezik a gépéhez illeszkedő megoldás.

Amennyiben érdekli a LANTEK szoftver, keressen bennünket!

Kutnyánszky Tamás, telefon: +36703297548, email: k.tamas@lamitec.hu

Akik már minket választottak