fbpx

A veszettség elleni védőoltás és egy szellemes megoldás története

LANTEK MM

Gondolkodni akkor is érdemes, ha még nincs védőoltás.

És még a megoldás is kéznél van, ha átlátjuk e helyzetet és jól tudunk gazdálkodni az erőforrásainkkal. Mit tehet egy lézer, láng és vízvágásra berendezkedett cég a COVID ellen, ha nem orvostechnikai eszközöket gyárt? A veszettség elleni védőoltás és egy szellemes megoldás párhuzamos története.

Egy veszett kutya által meg­mart kisgyereket vittek Pasteur elé 1885-ben, aki akkor már javában dolgozott a veszettség elleni védőoltáson. A vakcinát állatokon már siker­rel alkalmazta, de emberen még nem, így szert először magán akarta kipróbálni a tudós, de az élet úgy hozta, hogy választásra kényszerült: vagy beadja a még ki nem próbált oltást a kisfiúnak, vagy az menthetetlenül belehal a marás okozta fertőzésbe. Tíz nap alatt adta be az oltásokat és a kúra végére a gyerek meggyó­gyult. Élete végéig még 350 ember életét mentette meg és a vakcina tovább fejlesztésével sikerült a veszettség rettegett betegségét kezelhetővé tenni.

2020 januárjában diagnosztizál­ták az első COVID-19 fertőzötteket Franciaországban. Márciusban az eset szám hirtelen növekedésnek indult és áprilisra a fertőzöttek száma elérte a 100.000-et. Min­denki lázasan dolgozott a járvány megfékezésén. Olyanok is, akik nem rendelkeztek Pasteur-i kva­litásokkal, de a segítőszándék dol­gozott bennük. És hogy bárki tehet a közös ügyért, arra íme itt egy jó példa: Hervé Le Gall és kollégái az OXYMAX mérnökei pillanatok alatt pofon egyszerű ötlettel álltak elő.  Megterveztek egy ügyes kis kézi eszközt, amivel úgy tudjuk az ajtót, a vízcsapot kinyitni, vagy a villanykap­csolót fölkapcsolni, hogy nem kell hozzáérnünk. Az OXYMAX tevékenységét tekintve lézer, plazma, láng és vízvágással fog­lalkozik. Ráadásul Hervé egy olyan üzemet vezet, ami három műszakban dolgozik 11 CNC géppel és napi 100 árajánlatot ad ki és 50 megrendelést dolgoz fel. A vágáson kívül számos kiegészítő tevékenységet is végeznek, haj­lítják, hegesztik az alkatrészeket, ezen felül összeszerelt kész ter­méket is gyártanak.

Számára az eszköz gyártásba állí­tása nem járt olyan kockázattal, mint amivel Pasteur-nek kellett szembe néznie, bár ő is úgy gon­dolja, hogy a tét, emberéletek megmentése. A folyamat inkább logisztikai, termelés irányítási kihívás, hiszen egyrészt biztosí­tani kell, hogy a megrendeléseket rövid időn belül, ráadásul jól elle­nőrzött folyamatok mellett lehes­sen teljesíteni, mert az idővel és a vírus terjedésével kell versenyt futni. Ehhez teljesen átlátható gyártás végrehajtási rendszer kell, melyen az egymásra épülő folyamatok lépésről lépésre nyomon követhetők.

Az OXYMAX-nál az új rendelé­sek feldolgozása a CRM rendszer­ben kezdődik, megnézik, hogy ismétlődő vagy új megrendelés­ről van-e szó.

Az alkatrészekhez tartozó összes költség információ, mint a nyersanyag vagy egyéb fel­használt anyag költséget a Lantek szoftver tartalmazza. Az új alkat­részek előkészítését a CAD adatok importálásával kezdik a techno­lógusok, és ellenőrzik a hozzá­juk tartozó előírásokat, majd a Lantek Expert CAM segítségé­vel vágási időt kalkulálnak. Így könnyen és gyorsan képesek ver­senyképes árajánlatot adni.

Amint az ajánlatot elfogad­ják, a Lantek Manager modul használatával a termelés veze­tője gyorsan ellenőrzi a gépek kiterheltségét és utasítást ad a táblaterv elkészítésére az anyag, a vastagság és a szállítási határidő figyelembevételével.

Amint a gyártás elindul, az üzemi terminálok segítségével a dolgo­zók rögzítik az egyes műveletek teljesülését, így a folyamat a veze­tők számára valós időben válik áttekinthetővé. És nem csak a vágási, hanem az azt követő hajlítási, hengerítési, hegesz­tési vagy festési műveleteket is követni tudják, amint az alkat­rész végig halad a folyamaton.

Végül a kész termékeket a kiszál­lításhoz csoportosítják, ellát­ják a megfelelő szállító levéllel, számlával, a megfelelő minőségi tanúsítványokkal. A folyamatot a könyvelő rendszernek történő adat átadás zárja. És mindezt egyetlen, a több modulból felépülő Lantek szoftver segítségével.

„Számomra a tanulság az, hogy a járványtól függetlenül, bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy felelősen kell nagy kockázattal járó döntést hozni. A Pasteur-i vagy a Hervé által felvállalt helyzetben az a közös, hogy a felelős döntéshez pontosan kell tudni, hogy mi fog történni. Uralni kell a folyamatokat, különben olyan döntést hozunk, amelynek a kimenetele bizonytalan“

LANTEK 2020

Hamarosan magyar nyelven is elérhető a Lamitec-től.

Írjon emailt a k.tamas@lamitec.hu email címre, ha bővebb tájékoztatást kér a LANTEK szoftverekkel kapcsolatban

Ügyfélszolgálat

Felkészült szerviz csapatunk ügyfeleink rendelkezésére áll, legyen szó állapotfelmérésről, kisebb meghibásodásról, teljes gépfelújításról vagy alkatrész rendelésről. Kereshet minket levélben is az alábbi linkre kattintva vagy rendelje meg szerviz igényét online: service(at)lamitec(dot)hu
Online szerviz megrendelés Online alkatrész megrendelés Ügyfélportál kezelési útmutató Alkatrész rendelési útmutató

Kérje ajánlatunkat lézer, plazma vagy vízsugaras vágógépekre, élhajlító, hengerítő vagy egyéb berendezésekre. Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

Elérhetőségek

Raktáron lévő gépeink bármelyik nap megtekinthetők, kipróbálhatók, és néhány nap alatt leszállítjuk őket. Kérésre, előre egyeztetett időpontban próba megmunkálást végzünk. Keresse őket az alábbi linken:

Tovább a termékekhez