A veszettség elleni védőoltás és egy szellemes megoldás története

Gondolkodni akkor is érdemes, ha még nincs védőoltás.

És még a megoldás is kéznél van, ha átlátjuk e helyzetet és jól tudunk gazdálkodni az erőforrásainkkal. Mit tehet egy lézer, láng és vízvágásra berendezkedett cég a COVID ellen, ha nem orvostechnikai eszközöket gyárt? A veszettség elleni védőoltás és egy szellemes megoldás párhuzamos története.

Egy veszett kutya által meg­mart kisgyereket vittek Pasteur elé 1885-ben, aki akkor már javában dolgozott a veszettség elleni védőoltáson. A vakcinát állatokon már siker­rel alkalmazta, de emberen még nem, így szert először magán akarta kipróbálni a tudós, de az élet úgy hozta, hogy választásra kényszerült: vagy beadja a még ki nem próbált oltást a kisfiúnak, vagy az menthetetlenül belehal a marás okozta fertőzésbe. Tíz nap alatt adta be az oltásokat és a kúra végére a gyerek meggyó­gyult. Élete végéig még 350 ember életét mentette meg és a vakcina tovább fejlesztésével sikerült a veszettség rettegett betegségét kezelhetővé tenni.

2020 januárjában diagnosztizál­ták az első COVID-19 fertőzötteket Franciaországban. Márciusban az eset szám hirtelen növekedésnek indult és áprilisra a fertőzöttek száma elérte a 100.000-et. Min­denki lázasan dolgozott a járvány megfékezésén. Olyanok is, akik nem rendelkeztek Pasteur-i kva­litásokkal, de a segítőszándék dol­gozott bennük. És hogy bárki tehet a közös ügyért, arra íme itt egy jó példa: Hervé Le Gall és kollégái az OXYMAX mérnökei pillanatok alatt pofon egyszerű ötlettel álltak elő.  Megterveztek egy ügyes kis kézi eszközt, amivel úgy tudjuk az ajtót, a vízcsapot kinyitni, vagy a villanykap­csolót fölkapcsolni, hogy nem kell hozzáérnünk. Az OXYMAX tevékenységét tekintve lézer, plazma, láng és vízvágással fog­lalkozik. Ráadásul Hervé egy olyan üzemet vezet, ami három műszakban dolgozik 11 CNC géppel és napi 100 árajánlatot ad ki és 50 megrendelést dolgoz fel. A vágáson kívül számos kiegészítő tevékenységet is végeznek, haj­lítják, hegesztik az alkatrészeket, ezen felül összeszerelt kész ter­méket is gyártanak.

Számára az eszköz gyártásba állí­tása nem járt olyan kockázattal, mint amivel Pasteur-nek kellett szembe néznie, bár ő is úgy gon­dolja, hogy a tét, emberéletek megmentése. A folyamat inkább logisztikai, termelés irányítási kihívás, hiszen egyrészt biztosí­tani kell, hogy a megrendeléseket rövid időn belül, ráadásul jól elle­nőrzött folyamatok mellett lehes­sen teljesíteni, mert az idővel és a vírus terjedésével kell versenyt futni. Ehhez teljesen átlátható gyártás végrehajtási rendszer kell, melyen az egymásra épülő folyamatok lépésről lépésre nyomon követhetők.

Az OXYMAX-nál az új rendelé­sek feldolgozása a CRM rendszer­ben kezdődik, megnézik, hogy ismétlődő vagy új megrendelés­ről van-e szó.

Az alkatrészekhez tartozó összes költség információ, mint a nyersanyag vagy egyéb fel­használt anyag költséget a Lantek szoftver tartalmazza. Az új alkat­részek előkészítését a CAD adatok importálásával kezdik a techno­lógusok, és ellenőrzik a hozzá­juk tartozó előírásokat, majd a Lantek Expert CAM segítségé­vel vágási időt kalkulálnak. Így könnyen és gyorsan képesek ver­senyképes árajánlatot adni.

Amint az ajánlatot elfogad­ják, a Lantek Manager modul használatával a termelés veze­tője gyorsan ellenőrzi a gépek kiterheltségét és utasítást ad a táblaterv elkészítésére az anyag, a vastagság és a szállítási határidő figyelembevételével.

Amint a gyártás elindul, az üzemi terminálok segítségével a dolgo­zók rögzítik az egyes műveletek teljesülését, így a folyamat a veze­tők számára valós időben válik áttekinthetővé. És nem csak a vágási, hanem az azt követő hajlítási, hengerítési, hegesz­tési vagy festési műveleteket is követni tudják, amint az alkat­rész végig halad a folyamaton.

Végül a kész termékeket a kiszál­lításhoz csoportosítják, ellát­ják a megfelelő szállító levéllel, számlával, a megfelelő minőségi tanúsítványokkal. A folyamatot a könyvelő rendszernek történő adat átadás zárja. És mindezt egyetlen, a több modulból felépülő Lantek szoftver segítségével.

„Számomra a tanulság az, hogy a járványtól függetlenül, bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy felelősen kell nagy kockázattal járó döntést hozni. A Pasteur-i vagy a Hervé által felvállalt helyzetben az a közös, hogy a felelős döntéshez pontosan kell tudni, hogy mi fog történni. Uralni kell a folyamatokat, különben olyan döntést hozunk, amelynek a kimenetele bizonytalan“

LANTEK 2020

Hamarosan magyar nyelven is elérhető a Lamitec-től.

Írjon emailt a k.tamas@lamitec.hu email címre, ha bővebb tájékoztatást kér a LANTEK szoftverekkel kapcsolatban

Akik már minket választottak