Méretgazdaságos megoldás a sorjátlanításban

Kézműves sör?

Azt mondják, hogy valójában nem is létezik kézműves sör, hiszen a modern kisüzemi sörfőzdék jobbára automatizált, zárt rendszerben állítják elő a termékeiket. A különbség az alapanyagban, és a méretgazdaságosságban van, nem pedig abban, hogy kézi munkát használnak a gyártás során. (akit érdekel, olvassa el Kárpáti Judit cikkét a Gyártástrend tavaly decemberi számában)

Az egyik üzleti találkozóm alkalmával szóba került a sörfőzés is és beszélgettünk a kisüzemi, azaz „kézműves sörökről”. Az ismerősöm ennek kapcsán mosolyogva megjegyezte, hogy náluk bizony „sok a kézműves termék”, mert a lézer és plazma vágás után sorjátlanítani kell az alkatrészeket és ez bizony kézi művelet. Azt mondta, hogy nem éri meg a nagyüzemi sorjátlanítót megvenni, mert csak időszakosan menne, ahhoz meg drága.

Akkor még nem gondoltam, hogy nagyon könnyen fogok tudni „méretgazdaságos” megoldást ajánlani. De mielőtt rátérnénk a méretgazdaságosság kérdésére, nézzük meg, hogyan működik a sorjátlanítás:

A klasszikus felépítésű sorjátlanító berendezések 3 fázisban végzik a felület megmunkálását. Az első fázis rendszerint eltávolítja a sorját (R), a második éllekerekítést végez (H), a harmadik pedig a felület síkját „munkálja meg” (B).

A modern gépeken ezek az egységek variálhatók, a munkadarab rögzítése pedig mágneses vagy vákuumos úton történik.

Egy ilyen gép ára nagyjából 60.000 EUR-tól indul és felszereltség, méret és teljesítmény függvényében változik. Előnye, hogy termelékeny, szépen megmunkált felületet lehet vele készíteni. Hátránya, hogy magas a beruházás költsége.

Tudjuk, hogy mindig van olcsó megoldás is, ezért a legtöbb gyártó kínálatában van olyan kézi sorjátlanító berendezés, ami gyakorlatilag egy paralelogramma mechanizmusra felszerelt villanymotorból és egy asztalból áll, ahol közvetlenül a motor tengelyére van felszerelve a sorjátlanítást végző tárcsa. Előnye az alacsony bekerülési költség (6-10.000,- EUR), hátránya, hogy még mindig kézi munkáról van szó, és éppen ezért a felület kialakítás minősége is változó.

És most jöjjön a kézműves sör kategóriájába tartozó méretgazdaságos megoldás: képzeljünk el egy olyan berendezést, amely a nagy gépek középső karusszelére épül, az alkatrész behordást szalag végzi és az elvégezhető feladat attól függ, hogy az 5 tárcsás karusszelt milyen tárcsákkal szerelem fel:

A bal oldali drótkefés korong rozsdátlanításra, a jobb oldali lamellás korong éllekerekítésre való.

A tárcsák gyorsan cserélhetők, így könnyen átállíthatjuk az egyik műveletről a másikra. Mindezt egy 650 mm asztal szélességű gép esetén kevesebb, mint 25.000 EUR-ért. Az alkatrészek adagolása könnyen automatizálható, így nem kell, hogy valaki állandó felügyelet alatt tartsa a gépet.

A videó 2 percben megmutatja, hogy:

-milyen anyagok, és felületek kezelésére alkalmas tárcsák közül választhatunk

-milyen gyors, és pofonegyszerű a szerszámok cseréje

-milyen szép felületet kapunk a gépnek köszönhetően

Aki pedig kíváncsi arra, hogy milyen kiegészítő és milyen ettől komolyabb berendezésekkel lehet szépen megmunkált felületet elérni, nézze meg további sorjátlanító termékeinket, és kérje ajánlatunkat.

Kérje ajánlatunkat itt!

Töltse le az EMC katalógusát!

Akik már minket választottak