Miért beszél mindenki a fiber lézerről? El kell felejteni a CO2 lézert? Melyik lézerforrás az ideális?

Ezekre a kérdésekre keresünk választ és igyekszünk a témát több oldalról  megvilágítani annak érdekében, hogy a beruházás előtt állók megfelelően tájékozódhassanak.

Eltérő hullámhossz: a fiber lézer hullámhossza jellemzően az 1060 nm-es, míg a CO2 lézeré 1600 nm-es tartományban található. Ebből következően a fény másként hat az anyagra. A különbséget legkönnyebben úgy lehet szemléltetni, hogy például üveg esetén a CO2 lézerrel tudunk az üvegre gravírozni, a fiber lézer viszont áthalad az üvegen. Fordított a helyzet tükröződő fém felület esetén. Míg a CO2 lézersugár visszaverődik, addig a fiber lézer nyomot hagy a felületen. Ezért, ha lézer jelölő berendezést keresünk, akkor elsősorban az anyag minősége fogja meghatározni, hogy milyen fényforrást kell használnunk.

Nagyobb energia sűrűség: az összehasonlításhoz meg kell értenünk mi történik a lézersugárral, miután kilép a CO2 csőből vagy a „fiber” optikai szálból: sugarat a munkaterületre kell irányítani és lencsével a lehető legnagyobb energiájú fénynyalábbá formálni. Ez jellemzően CO2 lézer esetén egy 0,05 cm átmérőjű, míg a fiber esetén 0,016 cm átmérőjű foltot jelent. Az energiasűrűség megmutatja, hogy egységnyi területre mennyi energia jut. Tehát ha megnézzük a kereskedelmi forgalomban kapható lézer-rendszereket, kiszámolhatjuk, hogy a fenti adatokhoz társított 4000 W-os CO2 lézer forrás esetén az energia sűrűség 2,2 MW/cm2, egy 2000 W-os fiber lézer esetén pedig 10 MW/cm2. Meg kell említeni, hogy fémlemez vágásánál is van jelentősége az eltérő hullámhossznak. A rövidebb hullámhossz jobban elnyelődik, ezért vékony lemez vágásánál ez előnyt jelent. A nagyobb hullámhossz viszont vastagabb (4,5 mm fölötti) lemez esetén előnyös.

 

Energia felhasználás: és ez komolyan húsba vágó kérdés. Amíg egy 4 kW-os fiber lézer forrással felszerelt gép áram fogyasztása 21 kW körüli, addig egy 4 kW-os CO2 lézeré 51 kW vagy jócskán ezen érték fölötti lehet. Mindkét esetben a villamos fogyasztás része a hűtő és elszívó egység fogyasztása is. Elsősorban a villamos energia  fogyasztás, másod sorban a kopó alkatrészek és  járulékos költségek közötti  különbség miatt kijelenthetjük, hogy a fiber lézert fele annyi költséggel lehet üzemeltetni.

  • IPG / EON lézerforrás
  • Precitec fej
  • Lantek szoftver
  • Beckhoff hajtásrendszer
  • Csőforgató adapter
  • Teljes körű szervizháttér
  • Ipar 4.0 szoftver megoldások
  • Helytakarékos kivitel

A Lamitec olyan gyártókat képvisel, akik tisztában vannak az egyes technológiák előnyeivel, olyan  megoldásokat ajánlunk, melyek az adott feladatnak leginkább  megfelelnek.
Az ERMAKSAN például saját 80 fős lézer kutató laboratóriumot tart fenn, ahol lézer diódás és fiber lézer források fejlesztésével foglalkoznak. A LASERISSE pedig az UV lézertől a fiberen keresztül a CO2-ig olyan lézer forrásokat épít a berendezéseibe, amelyek garantálják a legrövidebb időn belül legjobb minőségű munkát. Az ERMAKSAN tábla lemez és csővágó lézergépei egyaránt kaphatók a nemzetközileg ismert IPG gyártmányú lézer forrásokkal és a saját, EON névre keresztelt  moduláris felépítésű rezonátoraival 0,5-6 kW teljesítményig.

A fibertechnológia a nagy energia sűrűség miatt alkalmas arra, hogy gyorsan vágjunk vele, de ehhez megfelelő hajtás rendszer is szükséges, ami nagy sebességgel és nagy gyorsulással képes a vágófejet a kontúron mozgatni. Ezért választotta az ERMAKSAN a német Beckhoff komplett hajtásvezérlő rendszerét, amely a FIBERMAK G-FORCE-nak elkeresztelt gépet 2,5G gyorsulással képes mozgatni.
Mindezt megfizethető árszinten, ezért a termékcsalád többi tagját is (HAWK, RAPTOR) azok figyelmébe ajánljuk, akik a régi, nagy áramfogyasztású gépeik helyett garantáltan gazdaságos, megoldást keresnek akár 2 év garanciával, 120.000 EUR-tól.

TOWER: ügyes táblalemez adagoló rendszer, munkaerő gazdaságos

Akik már minket választottak