Vékony lemez és vastag lemez vágásához egyaránt!

Lézer? Plazma?

Mivel a lézer roppant népszerű, és rengetegen árulnak különböző műszaki tartalmú gépet, kecsegtetnek azzal, hogy nagyon kedvező áron juthatunk termelő berendezéshez. Ezért hangsúlyozzuk, hogy érdemes körültekintően választani. Tegyük fel a kérdést, hogy miért ez a számunkra legalkalmasabb technológia. A teljesség kedvéért vizsgáljunk meg néhány egyéb szempontot is. 

  1. igen, lehet vékony lemezt is vágni plazmával;
  2. igen, a vágási technológiát a Hypertherm kidolgozta, ez a felhasználók számára hozzáférhető rozsdamentes szénacél és alumínium lemez vágására egyaránt;
  3. igen, vastagabb lemezt (10 mm) plazmával gyorsabban lehet vágni, mint lézerrel és jobb minőségben;
  4. igen, a Hypertherm teljes szoftver megoldást nyújt. Olvassa el a legutóbbi SHAPING magazin Kérdezd a szakértőt cikkét. (alább)

További előnyökre tehetünk szert az alábbi esetekben:
– a régebbi plazmavágó gép nem tudott szép kerek furatot készíteni, de az új True Hole® technológiának köszönhetően nincs kúposság probléma, lásd a képen

– ha hegesztéshez készítjük elő a gyök-vágással a darabokat, a True Bevel™  technológia alkalmazásával nincs szükség csiszolásra, utómunkálatokra, mehetnek egyből a hegesztésre a munkadarabok

– rozsdás felületű nyersanyaggal dolgozunk, hiszen ez a plazmát „nem zavarja”, míg a lézerrel a rozsda olvadása „hegesedési” gondot okozhat

–> 7 ÚJDONSÁG AZ XPR technológiában –>

Kérdezd a szakértőt! - Plazma szoftver vizsgálat

Készülök egy CNC asztalt vásárolni a levegő plazma készülékemhez, de bizonytalan vagyok, milyen szoftverre van szükségem.

Van valami amire különösen oda kell figyelnem?

Igen, nézzük át a plazma asztalokon használt szoftvereket!

1. A CAD vagyis a Computer Aided Design szoftvert használják az alakatrészek megtervezésére, szerkesztésére.

2. A CAM vagyis a Computer Aided Manufacturing szoftver alakítja át a CAD file ban lévő információt NC vagy G-kóddá a CNC vezérlés számára.

3. A táblásító szoftver helyezi el a kivágásra szánt alkatrészeket a táblán a lehető leghatékonyabb módon.

4. A CNC szoftver alakítja a G kódú információt a gép (asztal) és a fáklya számára értelmezhető formára.

Bár lehetőségünk nyílik mindegyik szoftvert külön-külön megvásárolni, a szoftver gyártók rendszerint olyan csomagokat kínálnak, melyben az első három, a CAD, a CAM és a táblásító szoftver egyaránt megtalálható. A CNC szoftver rendszerint nem része a csomagnak mert ez inkább a géphez vagy a vezérléshez köthető.

Néha a CNC szoftver is alkalmas alap CAM és táblásítási feladatokra. Ha csak időnként szeretné kisebb feladatokra használni a gépet, ez is elegendő lehet. Viszont ebben az esetben az egyszerűség a vágási minőség, az anyag kihasználtság és a termelékenység rovására megy, és több időt fog igényelni a CNC programozása. Mégy egyszer, ez elegendő lehet, ha nincs túl sok vágási feladat, hiszen amíg a programozással vagyunk elfoglalva, nem tudunk vágni.

Új szoftver választása estén az első tanácsunk, hogy próbálja ki, mielőtt megveszi! A próba segít eldönteni, hogy a szoftver kellőképen intuitív-e és könnyű-e vele dolgozni. Valamint pontosabb elképzelésünk lesz róla, hogy valójában mennyi idő mire eljutunk addig, hogy ténylegesen vágni tudjunk.

Vágassunk mintát. Nézzük meg az éleket, sarkokat és a furatokat. A jó szoftver rengeteg beállítási lehetőséget kínál az anyagoknak és vastagságoknak megfelelően.

Mindezzel  összhangban olyan vevőtalálkozóra hívjuk kedves ügyfeleinket július 1.-re, melyen megbeszéljük, hogy miért időtálló választás a Hypertherm egy olyan vállalkozás számára, amely most készül ebbe a technológiába beruházni.

Akik már minket választottak