5 ok, amiért érdemes a plazma/lézer asztalát karbantartani

Mi tegyünk, ha a plazma vagy a lézer vágási minősége erősen kifogásolható?

Semelyikünk nem szeret egy gödrös matracon aludni, és ha mégis muszáj, akkor biztosan számíthatunk arra, hogy vacakul alszunk majd. Ugyanez igaz a vágás helyszínére is. Ha a plazmavágó asztalán a bordák elhasználódtak, hajlottak, és erősen szennyezettek, akkor a lemez nem tud ezekre szépen felfeküdni, és így nem is várhatjuk, hogy a vágás majd kiváló minőségű lesz.

Az asztal lécei  – nevezzük bordáknak – csak egyszerű fém csíkok. A plazma (és a lézervágás) rendszerében nagyon egyszerű funkciót töltenek be, ugyanakkor a rendszer teljesítményét legalább olyan mértékben befolyásolják, mint például a plazma-ív. A szép sima bordák alátámasztják, és megfelelő szintezést biztosítanak a fém lemeznek. Fontos szerepet játszanak a megfelelő fáklya magasság és a vágási szög megtartásában.

Továbbá amikor a fáklya-munkafelület távolsága megfelelő, akkor nem fog leütközni a fáklya. Így a lehető legnagyobb sebességre kapcsolva tudunk dolgozni a gépen és megúszhatjuk az utómunkát is.

Amit feltétlenül tudni kell az asztal bordáiról

Amikor beüzemeljük a vadiúj vágógépeket, az asztal bordái szépek, egy szintben vannak, felületük kiváló. Aztán ahogy elkezdjük használni, a bordák élén az olvadék fém megtapad, illetve az oldalán is ez „csurog”. Ezek az olvadék nyúlványok megváltoztatják a „domborzati viszonyokat”,  hegyek és völgyek alakulnak ki, azaz a kicsúcsosodó részek miatt a felfekvő lemez instabillá változik, és szinte lehetetlenné válik a szintezése. Ezen felül a lemez súlya sem egyenletesen fog eloszlani, és a nehéz lemezek súlya alatt  a bordák meghajlanak, meggörbülnek, vetemednek. Végül, ha ugyanazokat a darabokat vágjuk ugyanabban a kiosztásban, akkor mindig ugyanazok a bordákon fog átmenni a vágás, és a bordák felső élét ugyanott teszi tönkre a rajta ismételten áthaladó sok vágás.

Milyen előnyökhöz jutunk a bordák karbantartásának köszönhetően?

A bordák tulajdonképpen a vágás alapját szolgálják. A vágás folyamatának optimalizálása viszont nem tudja ellensúlyozni az elhasznált bordák okozta egyenetlenséget.

Ezért a tulajdonosoknak, és a  gépkezelőknek muszáj időt és energiát fektetni a bordák rendszeres tisztítására vagy cseréjére, amikor ez már elkerülhetetlen. Jobb, ha már az elején szokásunkká válik, és beiktatjuk a karbantartási teendők közé. Biztosan előnyhöz juttatja a gép kezelőjét, és a céget is ez a megelőző karbantartás. Lássuk, hogy hogyan:

  1. Jobb vágási minőséget kapunk – A vágás szép egyenes lesz, és nem „dől el” szögben.

  2. Jobb teljesítményt érünk el – Az automatikus fáklya magasság állításával az ideális magasságon fogunk vágni, így a vágási minőség is jobb lesz. 

  3. Hosszabb kopóalkatrész élettartamot kapunk – A kopóalkatrészeket nem pocsékoljuk el a fém nyúlványok és ömledékek okozta hibás vágásokra. A  kopóalkatrészeket nem fogja idejekorán tönkre tenni a visszaégés, a visszafröccsenés a pajzsra, vagy a fáklya ütközése a lemezzel.

  4. Nagyobb termelékenység – Lecsökken a vágás ideje, és a selejt mennyisége.

  5. Alacsonyabb üzemeltetési költség – Spórolni fogunk a kopóalkatrészeken, a nyersanyagon és a munkaidőn is.

Bevált módszerek

Van néhány jól bevált módszer, aminek köszönhetően folyamatosan jó állapotban tarthatjuk az asztal bordáit. Első lépésként mielőtt felteszünk egy lemezt, nézzük át gyorsan az asztalt. Ha vizes asztalt használunk, akkor kicsit engedjünk le belőle, hogy kilátsszanak a bordák. Szedjük le az ömledéket, és cseréljük a meghajlott, elhasznált bordákat.

Második lépésként a vágás megkezdése előtt gondoljuk át a táblásítás elrendezését, és nézzük meg, hogy milyen útvonalon halad majd a vágás. Jó ötlet a kiosztás átrendezése, hogy ne mindig ugyanazon az útvonalon haladjon a vágás. Egy kis variálással, vagy egy nagyobb asztalon a következő lemez odébb helyezésével elkerülhetjük, hogy mindig ugyanazokat a bordákat, ugyanazokon a pontokon gyötörjük.

Harmadik jó tanács, hogy a lemezt mindig tiszta és szintezett bordákra fektessük. Tudjuk jól, hogy ezt előkészíteni nem egy nagyon felemelő munka, de a fent felsorolt előnyök reméljük meggyőzőek, és motiválók. Az egyes gyártók ajánlásait is érdemes megfogadni, és ha kérdés merül fel, akkor bátran keressük meg őket, vagy képviseletüket. *Az Ermaksan javaslata, hogy a bordákat rendszeres időközönként cseréljük, és használjuk a lézervágóknál elterjedt ömledék eltávolító berendezéseket. *(a szerk. megjegyzése)

Negyedik ajánlás: legyen mindig raktáron egy teljes csere bordázat. Vásárolhatunk a gyártóktól, vagy legyárthatjuk magunk is. Utóbbi esetben kérjük be a gyártó rajzait / specifikációit / követelményeit a bordákra vonatkozóan.

Maradt még kérdés?

Reméljük, hogy sikerült felhívni egy – sajnos nagyon gyakori – karbantartási hiányosságra a figyelmet, mely könnyen elkerülhető. Egy kis odafigyeléssel sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, és sokat spórolhatunk.

Bármilyen további kérdéssel kapcsolatban keressenek meg bátran, szívesen segítünk!

Plazma kopóalkatrészekkel kapcsolatban ez a cikk is érdekelheti! KATT IDE!

Kérjen ajánlatot eredeti HYPERTHERM plazmavágó kopóalkatrészekre, ez nem kerül semmibe. 🙂

e-mailt ide várunk: parts@lamitec.hu

Akik már minket választottak