Plazmavágás a legmodernebb – XPR – technológiával

Egyedülálló vágási minőség (X-Definition)

1) Fáklya és kopó alkatrész technológia

A Hypertherm plazmavágás rendszerek az ipari átlagnál jobb vágási minőséget biztosítanak. Ezt a magasabb minőséget „HyDefinition” névvel tettük ismertté a termikus vágással foglalkozó szakemberek körében. Annak a minőségnek pedig, amely még ennél is jobb, most az „X-Definition” nevet adtuk.

A különbség tetten érhető nem csak szénacél vágása esetén, de számos nem vas fém esetén alkalmazott új technológiában is. Nézzük milyen egyéb különleges előnyöket nyújt a Hypertherm XPR technológia.

2) Kibővített technológiai lehetőségek a plazmavágásban

A HyDefinition technológia alapját az egyedülálló két részes fúvóka adja, amely vezeti és fókuszálja a plazma ívet, növeli az ív stabilitását és az energia koncentrációt az egyenletes és pontos vágás elérése érdekében.

Korábban ez csak szénacélok vágásához volt elérhető, most viszont a nem vas fémeken is alkalmazható vált ez a technológia, így rozsdamentes acél és alumínium estén is tisztább, élesebb és egyenletesebb vágási felületet tudunk elérni.

3) Vízköpeny mint „védőgáz” (VWI technológia)

Ebben a szabadalmaztatott eljárásban a plazma gáz N2, a védőgáz szerepét pedig H2O tölti be.

Ennek köszönhetően a élek sarkosak, a vágási felület kevésbé dőlt, és a felület minősége szembe tűnően kiváló, különösen alumínium plazmavágása esetén.

4) Hűtött fúvóka

Szabadalmaztatott megoldás a 300 amperes oxigén vágásnál, mely közvetlenül hűti a fúvóka belsejét.

Ez nagyban hozzájárul, hogy a vágási minőség a fúvóka élettartama során egyenletes maradjon és megnövelje azt 40%-kal.

5) Kevert védőgázas plazmavágás

Ennek az újdonságnak a lényege abban áll, hogy a plazma gázból visszanyert hidrogént keveri a védőgázzal. Ennek eredményeként a vágási felület jobban közelít a merőlegeshez és az él színe egyenletes lesz rozsdamentes acél esetén egészen 12 mm-ig.

6) Hűtött plazma

A szabadalmaztatott eljárás nagyobb ív sűrűséget és vágási sebességet biztosít, mely első sorban vékony rozsdamentes acél plazmavágása esetén eredményez simább vágási felületet.

7) Nagy teljesítményű lyukasztás (PowerPierce)

Ebben a szabadalmaztatott eljárásban, a védőgáz folyadékkal hűtött, így a Hypertherm argon segédgázos lyukasztási technológiájával lehetőség nyílik 45 mm vastagságú anyag, XPR300 esetén akár 50 mm  vagy XPR170 esetén 40mm lyukasztására vágás során.

Összefoglalva a Hypertherm XPR plazmavágás technológiáról

Az XPR300™  technológia kéviseli a  gépi plazmavágás valaha elért legmagasabb színvonalát. Ez az új generációs rendszer újraírja a plazmavágás fogalmát, és megmutatja, hogy mi mindenre képes ez a technológia, amely korábban elképzelhetetlen lett volna.

Az egyedülálló X-Definition® vágási minőség, amelyet elérhetünk szénacélon, rozsdamentes acélon vagy alumíniumon, és az új Hypertherm XPR technológia felgyorsítja a vágási sebességet, drámaian növeli a termelékenységet, és hasonló mértékben csökkenti a működési költséget. Köszönhetően az olyan új tulajdonságainak, melyek a használatát leegyszerűsítik, és hála a beépített rendszer optimalizálásnak, sok időt takarít meg a gépkezelőnek, miközben biztosítja az optimális teljesítményt a páratlan megbízhatóságot.

Iparág vezető X-Definition vágási minőség

A Hypertherm XPR vágás ötvözi az új technnlógiai elemeket az X-Definition™ vágás tovább finomított vágási módjával szénacélon rozsdamentes acélon és alumíniumon is.

 • Egyenletes  ISO 2 tűrés osztály szerinti eredmények vékony szénacél esetén
 • Az ISO 3 tűrés osztály szerinti vágási eredmények kobbak a korábbi plazma technológiákhoz képest
 • Magas vágási minőség rozsdamentes acélon minden vastagság esetén
 • Kiváló eredmények alumínium vágásakor a Vented Water Injection™ (VWI) technológia bevetésével

További jellemzők-  X-Definition vágási minőség

Optimalizált termelékenység és csökkentett működési költségek

 • Szignifikánsan csökkennek a működési költségek a korábbi technológiákhoz képest.
 • Gyorsább vágási sebesség vastag anyagok esetén
 • A kopóalkatrészek élettartama óriási mértékben növekszik a szénacél alkalmazásokban
 • Más plazma rendszerekhez képest nagyobb lyukasztási vastagság érhető el.

Automatikus rendszer optimalizáció

Az XPR-t arra tervezték, hogy a legmagasabb vágási minőséget szolgáltassa az optimális rendszer teljesítménye mellett, automatikusan.  A fejlett áramforrás technológia nagyon gyorsan ad visszajelzést és automatikusan közbelép a rendszer működésébe, ha olyan folyamatokat észlel, amelyek akár a rendszer hatékonyságát, akár a kopóalkatrészek élethosszát hátrányosan érintenék.

XPR’s Arc response technologyTM : automatikus elektróda és fáklya védelmi rendszert szolgáltat.  Ebben a rendszerben nagy figyelmet kap az energia ellátást folyamatos monitorozása, a szenzorok segítségével. A hibaelhárítás gyors, és a hibák megelőzhetővé válnak. A rendszer eredményként:

 • A versenytársak rendszereiben a kopó alkatrészek élettartamához képest az élettartam 3-szor hosszabb.
 • Lecsökkenti az elektródák kiégésének esélyét, amely a fáklyára is káros hatással lehet. 

Könnyű használat

Kevesebb konzolból áll, így a kapcsolódási pontok száma is kevesebb. Az egyszerűbb felépítésnek köszönhetően kevesebb a hibalehetőség, és kevesebb alkatrészre kell odafigyelni.

 • Automatikus rendszer monitoring és speciális hibaelhárító kódok használata a fejlett karbantartás és szerviz érdekében
 • az áramforrás WiFi-n keresztül kapcsolódik a mobiltelefonhoz, és LAN-on más rendszer monitoringhoz
 • EasyConnect™  egy kézzel rögzíthető fáklya
 • QuickLock™  szabadalommal védett egyszerű elektróda csere lehetőség
 • Minden funkció és ellenőrzési lehetőség elérhető a CNC vezérlőn

Folyamatokhoz fejlesztett vezérlő megoldások  

Három konzol opció – a Core ™, a Vented Water Injection ™ (VWI) és az OptiMix ™ – páratlan szénacél vágási minőséget kínál minden konzolon, amelyek közül a Vented Water Injection ™ (VWI) és az OptiMix ™, hatékonyan növeli a rozsdamentes acél és az alumínium vágás képességeit. A magas termelékenység és az egyszerű használat érdekében az összes konzol a CNC-n keresztül vezérelhető.

 

Gas-connect console gases/fluids

 CoreVented Water Injection (VWI)OptiMix
O2/N2/AirXXX
F5/Ar/H2O XX
H2-N2-Ar mixing  X
 

A környezetvédelemi előnyök sem elhanyagolhatók!

A fent leírtakból egyenesen következik, hogy az XPR300 technológia hatékonyabb, kevesebb energiát fogyaszt, megnő a kopóalkatrészek élettartama, és ezáltal a CO2 lábnyom is csökken.

További információk

Plazmavágó gépek az ERMAKSANTÓL

Plazmavágó gépeinket a piacvezető Hypertherm által fejlesztett áramforrással és vezérlővel szállítjuk. Beruházás előtt érdemes tájékozódni, hogy a Lamitec munkatársai miként tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy a befektetés egy új gépbe a lehető legjobb módon hasznosuljon, az igényeknek leginkább megfelelő technológia kerüljön kiválasztásra:

 • a darab időket összehasonlítjuk más technológiával;
 • javaslatot teszünk a CAD/CAM rendszer kiválasztására, az adatok feldolgozására;
 • bemutatótermünkben vagy partnereinknél próbavágást készítünk
 • ellátjuk kopóalkatrésszel és a rendeléshez szükséges információval
 • és a lelkére kötjük, hogy csak eredeti Hypertherm alkatrészt használjon, ha meg akarja magát kímélni a váratlan elektróda kiégés vagy egyéb bosszúságot és kárt okozó kellemetlenségtől.

A gépek árát nagyban befolyásolja a méretük, az áramforrás mérete, hogy szükség van-e 5-tengelyes vágásra (gyök készítésre), és hogy milyen kiegészítőkkel szeretnénk (csővágó opció, lángvágó fej, több fáklya, stb.) felszerelni a gépet.

A legolcsóbb, kompakt kivitelű gépet már 70.000 EUR-tól tudjuk szállítani MaxPro200 áramforrással, de érdemes átgondolni, hogy annak a bizonyos 6 szempontnak melyik típus választásával tudunk leginkább megfelelni.

Akik már minket választottak