Miért jó a vízsugaras vágás rozsdamentes acél megmunkálására?​

Lássuk, milyen lehetőségeket ismerünk!

Majdnem minden szerszámgép alkalmas a rozsdamentes acél vágására. A tűréshatárok -bizonyos alkalmazások esetén- a legtöbb szerszámgéppel elérhetők, tudomásul véve a megmunkálást követő utómunka igényt.

Viszont a vízsugaras vágás az egyetlen technológia abban az esetben, ha egy üzem:

– nagy pontosságú munkadarabokat szeretne utómunka igény nélkül legyártani;

– hegesztésre kész darabokat kíván előállítani;

– vagy egyetlen munkafolyamattal szeretné a prototípusokat/alkatrészeket legyártani.

A vízsugaras vágás előnyeinek bemutatása előtt lássuk, hogy milyen jellemzői vannak a  CNC marásnak, a plazmával vagy lézerrel történő vágásnak rozsdamentes acél esetén.

Mit tud a hagyományos CNC marás / esztergálás?

Leggyakrabban CNC esztergával vagy marógéppel történik a rozsdamentes acél megmunkálása. A legnagyobb hátrány ez esetben az, hogy a rozsdamentes acélt elég nehéz megmunkálni. A megmunkálás folyamatát muszáj úgy beállítani, hogy biztosan ne keletkezzen olyan mennyiségű hő egyetlen ponton se, amelynek hatására az anyag torzul, és így lőttek a pontosságnak. Másrészt figyelni kell a vágáshoz használt szerszámok kiválasztására is, illetve  arra, hogy akár keményfém akár gyorsacél szerszámot használunk, ezeknek mindig nagyon élesnek kell lenni. CNC marás után a kezelők gyakran tapasztalják, hogy a darabok élei durvák, sorjásak. A munkadarabok befejezéséhez legtöbbször szükség van egy második munka folyamatra: sorjátlanítás, simítás.

Lézerrel vagy plazmával milyen eredményre számítsunk?

Lézer és plazmavágó gépeket leginkább a vékonyabb (jellemzően 50 mm-nél vékonyabb) rozsdamentes lemezek vágására használják. Mindkét vágási mód során extrém magas hőmérséklet keletkezik.

Kevés kivételtől eltekintve (Hypertherm XPR: https://lamitec.hu/plazmavagas-a-legmodernebb-xpr-technologiaval/) a plazmavágás után több lépésben kell utómunkákat végezni, ahhoz, hogy egy kész munkadarabot kapjunk.

A CO2 lézer gyors, de finomabb részletek vágására nem igazán alkalmas, a fiber-lézerek pedig sokkal jobbak a finom részletek kivágásában. Hatékonyság tekintetében a Hypertherm csoporton belül is vita van, mert ugyan az OMAX a család tagja, mégis magáénak követeli a dicsőséget vízvágóival elérhető kiváló minőség miatt.

Miben tér el az abrazív vízsugárral történő vágás?

Az abrazív vízvágóval rozsdamentes acélt vágni könnyű és gyors, és nincs szükség semmilyen utómunkára. A leginkább hangoztatott előny egy vízsugaras vágás esetén a hideg vágás, ahol nincsenek hőhatásnak kitett területek. Ennek köszönhetően a vízvágóról lejövő darabok azonnal hegeszthetők, minimális az utómunka igény. A másik óriási előny pedig az, hogy mivel nincs hőhatás miatti anyag torzulás, ezért egészen finoman kidolgozott munkadarabokat készíthetünk el nagy pontossággal. A kezelőnek nem kell attól tartania, hogy olvadás vagy barázdálódás lesz a megmunkálás következménye.

Milyen vastag anyagot vághatunk OMAX vízvágóval?

Az egyik legnagyobb előny a lézerrel és a plazmával szemben a vízsugaras vágás esetén akkor válik kézzel foghatóvá, amikor vastagabb anyagot kell elvágni. Lézerrel  – akár CO2, akár fiber – csak vékony rozsdamentes acél lemezeket tudunk vágni. A plazmavágó esetén ugyan nincs szükség bevonatolásra (fóliás lemezre), de ~3 mm-es vastagság felett már veszít a vágás minőségéből, az anyag deformálódik.

OMAX  vízvágóval jóval vastagabb lemezt is vághatunk. Nem ritka, hogy akár 15 cm vastag rozsdamentes acél vágására használják a vízvágó gépet tulajdonosaik.

10 cm vastag rozsdamentes acél vágása

56mm-es ferde lyuk vágása 304-es rozsdamentes acél csőbe, 40 fokos dőléssel, hegesztésre kész minőségben OMAX 80160 géppel A-jet fejjel, 5 tengelyes vágófejjel

GlobalMax

Ha olcsó, egyszerű gépben, nagyságrendileg 100.000 EUR befektetésben gondolkodunk, akkor itt aGlobalMax. Klasszikus felépítésű vízvágó gép, max. 30 lóerős szivattyúval. tovább…

Maxiem

Ha már vízvágó gép, akkor ez a kedvencünk. ~140.000 EUR-tól. Ez a Magyarországon legkelendőbb termék. Miért? tovább…

Omax

A prémium kategória, amely minden olyan jóval el van látva, ami a Maxiemnél opció vagy nem elérhető mint pl. az teljes szoftver megoldást tartalmazó IntelliCAM szoftver csomag, robusztusabb  szivattyú felépítés tovább…

ProtoMax

30.000 EUR beruházással ritkán juthatunk hozzá modern, CNC berendezéshez, mely ipari CAD/CAM technológián alapul. tovább…

Akik már minket választottak