Hogy működik egy abrazív vízsugaras vágógép?

A vízsugaras vágási technológia nagynyomású vízáramot használ fel, hogy az anyagban eróziós hatást hozzon létre.

Az anyagok szélesebb körének vágásához a szénacéltól a titánon, különböző kőzet típusok vágásán át, a vízsugarat abrazív homok (gránit törmelék) keveredésével fokozzuk.

A gránit keménységi mutatójából fakadóan képes meggyürkőzni a gyémánt kivételével minden állagú, és keménységű anyaggal, így fokozva a vágható anyagok széles palettáját. Mivel ezen csiszolóanyagot a fúvókánál adjuk hozzá a vízsugárhoz, ezzel is minimalizáljuk a kopóalkatrészek számát, és egyszerűvé válik a csak víz és a koptató vízsugaras vágás között a váltás. Ez a rugalmasság nagyban megnöveli a vízsugaras gépek sokoldalúságát.

  1. Nagynyomású szivattyú – A vágáshoz szükséges nagy nyomást ez a szivattyú állítja elő. 3200 bar.
  2. Vágófej / forgatható vágófej – Az OMAX és MAXIEM gépekhez rendelhető kiegészítő opció, melynek segítségével a fej döntésével ferde vágást is készíthetünk, vagy kompenzálhatjuk a széttartó vízsugár kúposságát. Ezáltal a vágás síkjára tökéletesen merőleges felületet tudunk előállítani.
  3. Abrazív fúvóka – A nagynyomású áramló víz a fúvóka belsejében található apró nyíláson áthaladva nagy sebességű, összetartó vízsugárrá alakul. Ezt követően áthalad egy Venturi-cső kialakítású részen, ahol a nyomáskülönbség hatására meghatározott mennyiségű abrazív homokot kerül a vízáramba. A víz-homok elegy egy különleges keményfém keverőcsövön halad át, amelyből rendezett mozgású, egyenletes térfogatáramú, vágásra alkalmas vízsugár lép ki. A kilépő vízsugár és a benne utazó részecskék sebessége közelít a hangsebességhez.
  4. Medence – A vízzel teli tartály elnyeli a vágást befejező vízsugár mozgási energiáját.
  5. Abrazív adagoló – Az abrazív tartály és a hozzá kapcsolódó szabályozó rendszer gondoskodik arról, hogy a fúvókához megfelelő mennyiségű anyag kerüljön.
  6. X-Y tengely – A fúvókának a kívánt vágási útvonalon történő mozgatásához preciziós mozgásvezérlőt használunk.
  7. PC vezérlő – A PC alapú mozgásvezérlőnek köszönhetően a gép pontosan végrehajtja a mozgás utasításait, melynek előállítását a kevéssé jártas gépkezelő is könnyűszerrel elvégzi.

Milyen anyagokat tud elvágni?

Az OMAX szoftverek sajátosságaként tekinthető, hogy a gyártó előre tesztelte a szükséges abrazív homok, víznyomás, és előtolási sebesség szükségességét különböző anyagminőségekben. Az OMAX MAKE szoftveren belül a gépkezelőnek egy előre összeállított listából kell csak kiválasztania a vágandó anyagot, de természetesen lehetőség van további anyagok felvételére is. A technológiából fakadóan a géppel lehetőségünk van fémek, műanyag, üveg, kőzetek, fa, kerámia és egyéb ötvözetek vágására is. A piacon kedveltségének alapját a technológia pontossága és sokszínűsége biztosítja.

Mozgás vezérlő

Mivel a vízsugaras vágóközeg folyékony és nem statikus, a vízsugár hajlamos a sarkok alámetszésére, és előfordulhat, hogy a vízsugár nem statikusan követi a szögeket. Az OMAX kiküszöböli ezt a problémát is azáltal, hogy fejlett számítógépes modellt használ a vízsugár mozgásának modellezérésére és alakjának pontos előrejelzésére, amelyet egy PC-alapú mozgásvezérlő rendszer használatával kompenzál. Az eredmény egy gyors, pontos alkatrész az első alkalommal is. Nincs próbálkozás és hiba, és nincs szükség tapasztalt programozóra, mert a tapasztalat és a tudás a vezérlőszoftverben van.

Szivattyú

Az OMAX minden rendszeréhez direkthajtású szivattyú technológiát használ, mely a több mint 40 szabadalmaztatott termékének egyike. A közvetlen meghajtású szivattyú hatékonyabb, mint a hagyományos hidraulikus szivattyú, így több hasznos teljesítményt képes eljuttatni a vágófúvókához, ami gyorsabb vágást eredményez. Csendes és tiszta, nincs veszélye a hidraulikus olaj szivárgásnak. Ezen túlmenően, a közvetlen meghajtású szivattyú könnyen kezelhető és karbantartható. Az OMAX Enduromax szivattyú 1000 órás megelőző karbantartási intervallumot kínál, ami a legmegbízhatóbb, legalacsonyabb költségű működést kínálja.

Fúvóka / vágófej

Minden fúvóka ugyanazon elv alapján működik. Az ún. liquid blasting elvet 1936-ban szabadalmaztatták, melynek oltalmi dokumentumai itt láthatók. (Patent 2,040,715).

A lágyabb, puhább anyagok vágására rendelhető olyan fúvóka is, amely csak vizet használ a vágáshoz.

High pressure water: a nagy nyomású vizet a szivattyú állítja elő, amely a nagy nyomású csöveken át a fúvókába jut. A nyomás értékét a szivattyú beállításával változtathatjuk.

Abrasive Inlet: az abrazív anyag (gránit őrlemény) beadagolásával jön létre az az elegy, amely gyakorlatilag bármilyen anyagot el tud vágni. Az abrazív homok méretezését a mesh számmal jellemezzük, hasonlóan a csiszoló vásznak kategóriáihoz. A 80-as mesh a legdurvább szemcse méretet jelenti, innen felfelé nő a mesh szám a finomabb szemcseméretekkel.

Mixing Tube: a keverőcső többféle méretben kapható, kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Lásd itt.

Bővebb információt kérek a vízvágókról!

Akik már minket választottak