Titán megmunkálása. Marjuk vagy esztergáljuk? Leggyorsabb, ha rábízzuk a vízvágóra.

A titán keményebb, de könnyebb, mint az alumínium vagy az acél. Aki valaha is dolgozott titán forgácsolásával, biztosan emlékszik rá, hogy mennyire lassan lehet csak vágni. OMAX vízvágóval titánt vágni könnyű és gyors.

Az egzotikusnak nevezett anyagok, így például a titán megmunkálását tízszer nehezebbnek tartják, mint a klasszikus acélok forgácsolását. Ennek egyik fő oka a titán gyenge hővezető képessége, aminek következtében megmunkálásakor a fejlődő hőnek csak mintegy negyedét vezeti el a forgács, a fennmaradó rész közvetlenül melegíti a szerszámot.

A nagymértékű hidegalakítás során a titán jelentős keményedésre hajlamos, aminek következtében a szakítószilárdsága a háromszorosára nő, a szakadási nyúlása pedig akár 90 százalékkal is csökken. A munkadarab anyagának nagymértékű rugalmas alakváltozása különleges követelményeket támaszt a forgácsolóél geometriai kialakításával szemben. (forrás: Gyártástrend magazin, 2010.01.04.)

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy:

-Mi a helyzet a nehezen megmunkálható anyagokkal? A titánt is el lehet vele vágni?

A válaszunk:

-Hát persze!

A titán keményebb, de könnyebb, mint az alumínium vagy az acél. Aki valaha is dolgozott titán forgácsolásával, biztosan emlékszik rá, hogy mennyire keservesen lassan lehet csak vágni.

Lássuk, hogyan megy ez egy OMAX vízvágóval:

  1. Programozd a kontúrt a LAYOUT programba (az OMAX CAD programja)
  2. Vidd át a kontúrt a MAKE programba (az OMAX CAM programja)
  3. Rögzítsd a nyersanyagot
  4. Állítsd be a megközelítési helyzetet
  5. Indítsd a megmunkálást

Ilyen egyszerű.

Marógépen a rögzítés is időigényes folyamat. A munkadarabra való ráállás egy 5-tengelyes esztergán vagy marógépen akár több óra is lehet.

Vízvágás során csak annyit kell tegyél, hogy a munkadarabot a lemezekre helyezed, majd tegyél rá nehezéket, mert a víz felhajtóereje elmozdíthatja, és rögzítsd. A rögzítés és a beállás is kb. 15 percet vesz igénybe.

Igaz, hogy nem minden munkadarab esetében a vízvágó az ideális választás. Bizonyos darabok esetén más megmunkálásra is szükség van. Ilyenkor a legjobb, ha először a kontúrt vágjuk ki (előgyártmányt készítünk) vízvágóval, majd egy 5-tengelyes marógépen fejezzük be a darab megmunkálását.

Anyagi előnyre tehetünk szert ha vízvágót használunk. A titán nagyon drága nyersanyag, így a műhelyekben mindenki jobban örül, ha egy-egy nagyobb darab marad, mintha csak forgács maradna. Ha ügyesen csináljuk, akkor nagy valószínűséggel fog maradni újrahasznosítható maradék anyag.

Országonként változik, hogy milyen áron veszik át a titán forgácsot. A nagyobb darabok újrahasznosításával többet spórolhatunk, mint ha leadnánk a titánforgácsot.

És ami a legjobb: OMAX vízvágóval az egyik anyagról a másikra való átállás is nagyon könnyű és egyszerű. Legördülő menüből kiválasztjuk a megfelelő nyersanyagot, és kész. Alumíniumról titánra, vagy bármilyen anyagról egy másikra átállni is pofonegyszerű. Nincs szükség a vágott anyag minőségétől függő külön szerszámozásra.

Nézzék meg a vízvágókat termékeink között!

 

Bemutatótermünkben szívesen vágunk is!  Hozzon magával mintát, megmutatjuk mit tudnak ezek a gépek! Csak egy telefonhívásba kerül, és segítünk a szakmai és finanszírozási kérdések megválaszolásában is.

VIDEÓ: Ez a cég orvosi implantokat gyárt, így többek között titánt is vág, de ezen kívül még üveget, fát, szilikont, papírt, műanyagot, gumit…

Akik már minket választottak