Ütközés megelőzése OMAX vízvágónál

Az ütközést jellemzően az alábbi okokra vezethetjük vissza:

  • Egy kieső darab „elszabadul”, és akadályt képez a vágófelületen
  • Az anyag, amiből dolgozunk nem elég sík

Szerencsére van néhány trükk, amivel elkerülhetjük az ütközést, és megkímélhetjük magunkat a felesleges kellemetlenségektől és a leállástól.

A kieső darabok elég kicsik és könnyűek ahhoz, hogy mozogjanak, de túl nagyok ahhoz, hogy az ágy rácsain keresztül leessenek.

1. MEGOLDÁS

Egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt elkerüljük: indítsuk el a „Check for problems” (hibakeresés) parancsot a programozás közben, közvetlenül vágás előtt. Ez a parancs (Check for problems) végig pásztázza a szerszám útvonalát, és ellenőrzi, hogy a fúvóka ütközhet-e olyan darabokkal, amelyek a nyersanyag már megmunkált részéről estek ki. Ha például a munkadarabból kivágunk egy részt, majd ezen a területek áthalad a fúvóka, akkor ezt a részt ütközésveszélyes területként fogja jelezni a gép kezelőjének, hiszen a kivágott kerek darabka kibillenhet, majd megütheti a fúvókát.

A „Check for problems” = „hibakeresés” funkció a „generate tool path” parancs után válik elérhetővé. Tehát először a szerszámpálya generálást kell lefuttatni. Ez a gomb egyébként a MAKE-ben a “Change Path Setup” (szerszámpálya váltás beállításai) parancs „Preview” (Előnézet) ablaknál is megtalálható.

2. MEGOLDÁS

1. ábra

Ha nem akarjuk egészen kivágni a darabot, vagyis hagyunk neki egy kis nyelvet (bekötést), akkor a darab nem fog leesni. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor az alábbi lépéseket kell megtenni.

  • Nyissuk meg az „Auto Path (speciális beállítás)” menüt (1. ábra)
  • Innen elérhetővé válnak olyan „Ütközés elkerülési stratégiák”, mint például a „Felemelt és leeresztett fej kombinálása”

Itt kattintsunk a nyelvfelismerés gombra (2. ábra).

  • A nyelvparamétereknél (3. ábra) megadhatjuk, hogy mekkora legyen a nyelvlábszög (ez egy nagyon vicces kifejezés – a szerkesztő megjegyzése 😊)
2. ábra
3. ábra

3. MEGOLDÁS

A kieső darabok okozta ütközés mérséklésére egy másik alternatíva lehet, ha az XData menüben a szerszámpálya útvonalához hozzáadunk egy „Pause”-t. (szünetet).

Ezt így tehetjük meg:

  1. Válasszuk ki, hogy hol szeretnénk egy szünetet beiktatni a vágási folyamatba
  2. Kattintsunk a képernyő teteján található XData menübe, és válasszuk ki az “Edit XData for selected…” (XData szerkesztése a kiválasztott…”)
  • Innen egy csomó lehetőség közül választhatunk. Ha a vágás közepén szeretnénk egy szünetet, akkor válasszuk a “[006]: Pause.” parancsot. A gép pontosan a kiválasztott mozgás előtt fog szünetet tartani.

Figyelem: Érdemes megfontolni, hogy egy átlós pályára állítjuk a vágófejet, kellően távol a vágás pályájától, így a kieső darabot kiszedhetjük anélkül, hogy beleütköznénk a vágó fúvókába.  

Nem mindig állíthatjuk biztosan, hogy a munkaanyag minősége tökéletes, hiszen szabad szemmel nem feltétlenül vesszük észre, egy nagy tábla alumínium lemezen a századnyi különbségeket.

Mindamellett ha a nullpontot a munkadarab egy alacsony pontján vesszük fel, és a munkadarab egyenetlen, akkor sajnos könnyen törött keverőcső lehet a folyamat végeredménye. Ha olyan anyagminőséggel van dolgunk, amely nem elég sima és egyenletes, akkor érdemes beruháznunk egy ütközésgátló terep követőre (Collision Sensing Terrain Follower).

Az ütközésgátló elengedhetetlen tartozék az egyenetlen felületek megmunkálásakor. Ráadásul ez az érzékelő úgyszintén detektálja a lehetséges ütközési területeket, és megállítja a gépet mielőtt töréskárt szenvedne.

Bővebben az ütközésgátlóról: Collision Sensing Terrain Follower.

Kérje ajánlatunkat, írjon a parts@lamitec.hu email címre!

Akik már minket választottak